Tips voor een goede save the date kaart

Zoveel dat er geregeld moet worden voor jullie grote dag werkelijk kan gaan plaatsvinden. Hieronder vind je een stappenplan voor het maken en versturen van save the date kaarten voor jullie bruiloft. 
 

HEB JE EEN THEMABRUILOFT?

Dan laat je dit alvast zien op de save the date kaart. Hiermee komen je gasten al helemaal in de sfeer van jullie grote dag. Je kan denken aan boho, zomers, vintage, chique... Name it! Ook leuk: Alvast een klein detail (bijvoorbeeld een trouwlogo) toevoegen aan de save the date kaart. 
 

WANNEER VERSTUUR JE SAVE THE DATE KAARTEN?

Nu klinkt dit misschien een beetje overbodig, maar belangrijk is het zeker: pas als de trouwdatum vast staat en de locatie bevestigd is. De trouwdatum staat vast bij de gemeente en de locatie geeft jullie akoord. Meestal verstuur je deze kaart een jaar tot maximaal 4 maanden voor jullie bruiloft. Ga je in het buitenland trouwen, is het echt slim om ze een jar van te voren te versturen. Net zoals een trouwdag die in een vakantie valt wil je je gasten wel de gelegenheid geven hier rekening mee te houden. Alles over het mooi verzenden van jullie save the date kaart lees je hier.
 

PLAN EEN LOVESHOOT

Een wat? Een loveshoot is een fotoshoot bij een (professioneel) fotograaf. Deze foto's kun je vervolgens gebruiken op julie save the date kaart en/of trouwkaart. Laat de fotograaf weten wat je in gedachten hebt zodat hij/zij hier rekening mee kan houden. Plan de fotoshoot ruim om tijd in, want fotgrafen hebben een ontzettend drukke agenda!
 

WAT ZET JE OP EEN SAVE THE DATE KAART?

De datum: het is natuurlijk fijn dat de gasten weten welke date ze moeten saven ;-) en op welke dag deze datum valt. Ook jullie namen (en eventueel achternamen) mogen niet onbreken. Daarnaast schrijf je op de kaart dat de officiële uitnodiging later zal volgen (om verwarring te voorkomen) en kun je je huisadres nog op de achterkant zetten (maar dit is niet verplicht). 

Het is ook handig om op de save the date kaart al te laten weten voor welk gedeelte van de dag de gast is uitgenodigd. Dit kun je doen door 2 versies van de kaart te maken, bijvoorbeeld: save the date en save the night.
 

WAT VERMELD JE NIET OP DE SAVE THE DATE?

De locatie van de grote dag (tenzij je in het buitenland trouwt) en het programma mag je hier ook achterwege laten. Dit ga je namelijk op de trouwkaart zetten. Bovendien is het programma waarschijnlijk ook nog helemaal niet rond. TIP: Ga je rond de kerst jullie save the date kaarten versturen? Ontwerp dan een kerstkaart en save the date in één!
 

STUUR JE IEDEREEN EEN SAVE THE DATE KAART?

Nee, receptiegasten hoef je geen save the date kaart te sturen. Een receptie duurt vaak niet langer dan 2 uur en over het algemeen is het ook niet zo belangrijk als deze gasten niet aanwezig kunnen zijn. Maar ook hier geldt: doe waar je je goed bij voelt en stuur ze zeker wel een save the date kaart als je dit graag wil. Dit kun je ook doen als je tijd wil besparen en het jezelf graag makkelijk maakt, de gasten zien dan met de trouwkaart wel voor welk gedeelte van de dag ze zijn uitgenodigd.