Tips en tricks voor geboortekaartjes

Een geboortekaartje ontwerpen is misschien wel het leukste project waar je je ooit mee bezig gehouden hebt. Er is zoveel keus en je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Maar, er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder heb ik een lijstje voor je gemaakt wat je kunt nalopen zodat je zeker weet dat jij straks het mooiste kaartje in handen hebt. 

TIP 1: BEGIN OP TIJD

Je wilt niet haasten en bovendien vergroot je dan de kans dat je slordige foutjes gaat maken. Een geboortekaartje ontwerpen is een werkje waar je al je aandacht bij moet houden. Begin daarom ruim op tijd met oriënteren en ga actief aan de slag rond 30 weken zwangerschap. Bestel na het ontwerpen een proefdruk zodat je het geboortekaartje in het echt kunt zien en eventueel nog wat dingen kan veranderen.

 

TIP 2: MAAK EEN ACCOUNT AAN

Dat is vooral handig zodat je hier alle geboortekaartjes die je mooi vindt kunt opslaan en op een later moment weer kunt bewerken. Ook kun je in een account makkelijk kopieën van het kaartje maken. Erg handig als je meerdere versies wil maken, omdat je bijvoorbeeld een kraamfeest gaat geven.

 

TIP 3: MAAK HET PERSOONLIJK

Voeg bijvoorbeeld een losse foto van jullie pasgeboren kindje toe en gebruik de kleuren die je zelf ook echt mooi vindt. Gebruik geen tekst op het geboortekaartje die je normaal ook niet zou gebruiken. Zeg je altijd je en jij? Dan doe je dat hier ook.

 

TIP 4: BESTEL ALTIJD EEN PROEFDRUK

Want op het scherm ziet een kaartje er altijd anders uit dan een gedrukte versie in je handen. Bovendien kunnen de kleuren afwijken als je beeldscherm niet goed staat afgesteld. Wist je dat je spelfoutjes ook veel eerder ziet op een papieren versie dan een scherm? Een proefdruk bestel je snel en eenvoudig. Naast het ontworpen geboortekaartje ontvang je ook een sample setje papiersoorten en een kleurenoverzicht van de enveloppen.

 

TIP 5: BESTEL DE ENVELOPPEN VOORAF

Als je er uit bent welk formaat jullie kaartje gaat worden, dan is het slim om de enveloppen alvast te bestellen. Je kunt deze dan op je gemak gaan schrijven zodat je dit niet meer in de kraamweek hoeft te doen. Bestel de enveloppen op het moment dat je er goed voor kan zitten en de tijd er voor kan nemen (bijvoorbeeld aan het begin van je verlof). Dan heb je er nog zin in en kun je het rustig aan doen. Plak ook gelijk de postzegels er op. Vind je dat je niet zo netjes kunt schrijven? Je kunt ook adresetiketten bestellen met daarop de adressen gedrukt. Neem even contact met me op als je deze bijpassend bij het kaartje wil hebben. Wil je er helemaal geen omkijken naar hebben? Dan kun je ook kiezen om de kaartjes direct door Villa Pluis te laten verzenden

 

TIP 6: SLUITZEGELS

Helemaal leuk om te ontvangen: geboortepost met een mooie sluitzegel. Naast dat je jezelf tijd kan besparen met enveloppen dichten ziet het er ook nog eens erg leuk uit.

 

TIP 7: ADRESSENLIJST

Want je vergeet heel makkelijk iemand een kaartje te sturen. Naast familie en vrienden is het ook leuk om een kaartje te sturen naar je verloskundige, eventueel het ziekenhuis waar je gaat bevallen, buren, kennissen en de sportvereniging. En, vergeet ook je werkgever niet ;-)

 

TIP 8: CHECK, CHECK, DUBBELCHECK

Als je kindje er is kun je het geboortekaartje afmaken met de laatste gegevens. Heb alle geboortegegevens (datum, tijd, lengte en gewicht) en jullie NAW gegevens er op gezet? Controleer nog een keer extra of alle cijfertjes en lettertjes goed staan voordat je daadwerkelijk op de bestelknop gaat drukken. Weet je zeker dat alles klopt? Dan worden de kaartjes doorgezet naar de drukkerij. Kaartjes zonder foliedruk worden op werkdagen en op zondag voor 18.00 uur verzonden en zal je de dag erna ontvangen. Voor kaartjes met foliedruk is dat een dagje later. 

 

TIP 9: BESTEL WAT EXTRA KAARTJES

Er is namelijk altijd wel iemand die je per ongeluk toch vergeten bent. Daarnaast willen de oma's vaak een extra kaartje om in het fotoboek te plakken en wil je er zelf ook een paar overhouden. Voor jou zelf, maar ook voor je kindje voor later. 5 tot 10 extra kaartjes is een mooi aantal.

 

TIP 10: VERZENDING

Zodra je de kaartjes in huis hebt kun je ze in de enveloppen gaan doen en dan kunnen ze op de post. Hou er rekening mee dat er op zondag en maandag geen brievenbuspost wordt bezorgd en dat het rond feestdagen wat langer kan duren voor je kaart bij de ontvanger is. Alles over de bezorging kun je ook terug vinden op de website van Post NL. 

 

Dan volgen er nu een aantal tricks voor in de editor. Ontwerpen is een vak apart en ik deel mijn belangrijkste tricks graag met je, zodat jouw kaartje straks echt de mooiste is van allemaal. 

 

TRICK 1: UITLIJNING EN WITRUIMTES

Uitlijning betekent dat alles netjes gecentreerd staat. Je kunt het beste uitlijnen door zo min mogelijk verschillende tekstvakken te gebruiken en dus gewoon met de 'enter knop' te werken. Bekijk steeds goed of extra toegevoegde tekst dus echt precies in het midden staat. TIP: Zet de hulplijnen aan. Terwijl je uitlijnt hou je ook meteen de witruimtes in de gaten. Dit zijn de ruimtes waar je geen tekst of afbeeldingen hebt (ze blijven dus 'wit' of 'leeg'). Zorg dat je witruimtes ook gelijk zijn, of gelijk verdeeld. Prop dus niet een pagina vol met tekst, terwijl er op de pagina ernaast bijna niets staat. Hou ook goed in de gaten of de randen van de kaart boven en onder evenveel witruimte hebben.

 

TRICK 2: KLEURGEBRUIK

Gebruik niet al te veel verschillende kleuren, vooral niet voor tekst. Het is het mooist als je de namen in één bepaalde kleur doet en de overige tekst in één kleur doet. Eventueel kun je de icoontjes (als je die gebruikt) nog in een 3e kleur doen. Maar hou het beperkt. Zeker met een ontwerp waar (veel) bloemen in voorkomen kan kleur in de tekst al snel extreem worden. Kies een mooie kleur uit die ook in de bloemen terugkomt en gebruik deze als basis.

 

TRICK 3: LETTERTYPES

Ook met lettertypes moet je consistent zijn. Gebruik er dus niet te veel. Twee is echt meer dan genoeg, in een uitzondering drie. Als je de namen in letterype 1 doet en de overige tekst in lettertype 2 zit je eigenlijk altijd goed. Een apart versje of zinnetje kan je dan nog in een 3e lettertype doen, maar dat raad ik je niet per se aan. Heb je hulp nodig? Ik kijk graag even met je mee